Tween 80 je sintetični neionski emulgator, ki se pogosto uporablja v kozmetiki, živilska področja in farmacevtski pripravki.
Tween 60 (vrednost HLB 14.9) in Tween 80 (vrednost HLB 15.0) se običajno uporabljajo v beljakovinskih napitkih. Zaradi visoke vrednosti HLB je njegova cena precej nižja od emulgatorjev, kot so estri saharoze z enakimi vrednostmi HLB., običajno se uporablja v kombinaciji z monogliceridi z nizko vrednostjo HLB, viličasti ključi, saharozni estri, itd. za zadovoljevanje potreb po različnih beljakovinskih napitkih.
Kot emulgator tipa O/W, uporablja se sam ali v mešanici s Span-60, Span-65 in Span-80. moja država določa, da se lahko uporablja za emulgiranje naravnih pigmentov, največja poraba pa je 1,g/kg; največja uporaba v mleku je 1,5 g/kg; največja uporaba v sladoledu in sladoledu je 1,0 g/kg.
Ta izdelek ima odlično emulgiranje, razpršitev, vlažilne in druge lastnosti. V prehrambeni industriji, uporablja se kot emulgator, dispergator in motnost za brezalkoholne pijače, kot je sladoled, kruh, torte, bonboni, itd. Odmerek je 0.1% do 0.5% da preprečite brizganje kremaste hrane, staranje hrane, in za izboljšanje kakovosti, povečati sijaj, izboljša okus, in izboljša mehkobo. Še posebej za kremni čokoladni toffee, obstaja očiten učinek proti cvetenju. Uporablja se lahko sam ali skupaj z emulgatorji za živila, kot so gliceridi in saharozni estri, da doseže sinergistični učinek.. Široko se uporablja tudi kot solubilizator v napredni kozmetiki, lahki tekstil, in farmacevtske industrije. Veliko se uporablja tudi v tekstilu, barve, emulzijski eksplozivi, pesticidi, tiskanje, naftni in drugi industriji kot emulgatorji, stabilizatorji, maziva, mehčalci, in antistatična sredstva.
Uporaba hrane:
polisorbati 80 is used as an emulsifier in foods.
Na primer, in ice cream, polysorbate is added up to 0.5% (v/v) concentration to make the ice cream smoother and easier to handle, as well as increasing its resistance to melting.Adding this substance prevents milk proteins from completely coating the fat droplets. This allows them to join together in chains and nets, which hold air in the mixture, and provide a firmer texture that holds its shape as the ice cream melts.
Health and beauty use:
polisorbati 80 is also used as a surfactant in soaps and cosmetics (including eyedrops), or a solubilizer such as in a mouthwash. The cosmetic grade of polysorbate 80 may have more impurities than the food grade.
Medical use:
polisorbati 80 is an excipient that is used to stabilize aqueous formulations of medications for parenteral administration, in se uporablja kot emulgator pri izdelavi priljubljenega antiaritmika amiodarona. Uporablja se tudi kot pomožna snov v nekaterih evropskih in kanadskih cepivih proti gripi. Cepiva proti gripi vsebujejo 25 μg polisorbata 80 na odmerek. Uporablja se tudi v kulturi Mycobacterium tuberculosis v bujonu Middlebrook 7H9.. Uporablja se tudi kot emulgator v zdravilu za uravnavanje estrogena Estrasorb.